TRANSFER OF UNFILLED EPCS PRESCRIPTIONS BETWEEN PHARMACIES
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The Board of Pharmacy Office has received questions on the ability and the procedures for
transferring an unfilled Controlled Substances Prescription [a prescription that a pharmacy
received but has not filled] to another pharmacy.

I requested an opinion from the Drug Enforcement Administration [DEA] and received the
following response:

The Controlled Substances Act and its implementing regulations outline what can
take place regarding prescriptions for controlled substances. In Title 21, Code of
Federal Regulations, Section 1306.25 the DEA made a specific exception so that a DEA
registered pharmacy can, once it has filled an original prescription for a controlled
substance in Schedules IlI-V, transfer the original prescription information to another
DEA registered pharmacy for the purpose of allowing that second pharmacy to then
dispense any remaining valid refills still permitted by law and the prescriber’s
authorization. With one exception, such an allowance currently does not exist for the
forwarding of an unfilled prescription from one DEA registered retail pharmacy so that it
may be filled at another DEA registered retail pharmacy.

Prescriptions can take the form of paper (including fax), call-in, or electronic
prescription for controlled substances (EPCS). The DEA has addressed the forwarding
of an EPCS prescription. The DEA published information in the preamble of the notice
of proposed rulemaking (NPRM) on EPCS, 73 FR 36722, and the preamble of the
interim final rule (IFR) on EPCS, 75 FR 16235. Note, because this was in the preamble
and not in the EPCS regulations, it represents the DEA’s policy. As posted in the
preambles of the NPRM and the IFR, an unfilled original EPCS prescription can be

forwarded from one DEA registered retail pharmacy to another DEA registered
retail pharmacy, and this includes Schedule Il controlled substances.

At the start of 2017, the DEA received inquiries from some pharmacists regarding
this issue. The DEA was advised that these pharmacists had received notice from their
management that they could not forward original unfilled prescriptions for controlled
substances as there was no exception in Federal regulation that expressly allowed this
activity. The pharmacists were provided with the above information. Although the DEA
received several inquiries regarding this issue earlier in the year, these have now
ceased.
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Liaison and Policy Section - Diversion Control Division
Drug Enforcement Administration

As you will note in the above opinion, the DEA does allow the transfer of an unfilled,
original EPCS prescription from one pharmacy to another. Of course, assuming the
pharmacies are DEA registered. Itis also important to note that this does include a
Schedule II controlled substance prescription.

If you have any questions, please feel free to contact the Board Of Pharmacy Office at 701-
328-9535 or by email Mhardy@ndboard.pharmacy
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The Board of Pharmacy has received questions and requests for further clarification on the
terminology of forwarding verses transferring. The Board consulted directly with the DEA
and was provided guidance relative to the process of forwarding and transferring
electronically prescribed controlled substances [EPCS] when the patient prefers to use a
different pharmacy than where the originally electronic prescription was sent to by the
prescriber.

In communicating with the DEA, as well as other entities, we want to make sure that you
understand that the term “Forwarding” of an EPCS prescription is meant to be a secure
electronic process to send a prescription from one pharmacy to another. It is important to
note that currently there are no valid “forwarding” processes which exist between
pharmacy software systems. It is anticipated that in the next year NCPDP standards will be
updated to allow for this type of transmission between pharmacies. Until such time as this
process becomes implemented, there is not a legal way to transfer an unfilled EPCS
prescription which has been placed “on hold” or “profiled” within a pharmacy software
system.

Once the original EPCS prescription has been filled and dispensed, any remaining refills are
able to be transferred directly between two licensed pharmacists [cannot be delegated to
other staff] on a one-time basis. The original fill of the EPCS prescription cannot be
transferred from pharmacy to pharmacy and at this time a new prescription would need to
be requested of the prescribing practitioner, when applicable.

As pharmacists acquire the forwarding ability for EPCS prescriptions in the future, it
appears this capability will be extended to prescriptions in Schedule II-V. We anticipate
this functionality to help better serve patient care situations.

Should you have any questions or need further clarification do not hesitate to contact the
Board of Pharmacy Office.



